Rejseguide til Stockholm – Det skal du opleve i Sveriges hovedstad

rejseguide til stockholm

Stockholm er en fantastisk storby med masser at byde på. Der er masser af ting at lave, spændende seværdigheder, hyggelige spisesteder og naturskønne oplevelser.

En af de særlige ting ved Stockholm er, at byen er bygget op på 14 øer og holme, hvilket gør, at der er vand alle vegne. Byen er derfor bundet sammen af tunneller og broer, og ydermere finder du mange klippeskråninger. De mange højdeforskelle skiller sig virkelig ud i forhold til, hvad vi er vant til i København. Herudover er Stockholm omgivet af meget smuk natur, og det er fantastisk, at du har by og natur så tæt på hinanden.

Fra 2016 til 2018 boede jeg i Stockholm, og i denne guide deler jeg mine bedste tips til Stockholm med dig.

Djurgården

Djurgården Stockholm
Djurgården

Ønsker du en sjov og hyggelig dag med familien i Stockholm, så er Djurgården et godt bud på, hvor I skal tage hen. Djurgården er et slaraffenland for både store og små, og du finder både museer, forlystelsesparker, restauranter og fin natur. Jeg har her samlet nogle af de bedste steder, som du kan besøge på Djurgården i Stockholm.

Du kan gøre lidt ekstra ud af oplevelsen og sejle til Djurgården. Det er nemt at sejle fra Slusekajen i centrum til Djurgården.

Vasamuseet

stockholm vasamuseet
Vasaskibet

Første gang jeg trådte ind på Vasamuseet fik jeg en total wauw-oplevese. Det store flotte Vasaskib i træ tårner op, og jeg blev overrasket over, hvor stort, det faktisk er. Udover skibet er museet fyldt med historie og udstillinger om Vasaskibet, og du kan hurtigt få flere timer til at gå her.

Det er uden tvivl et af de bedste museer, jeg har været på, og jeg har skrevet meget mere om det her: Wauw-oplevelse på Vasamuseet i Stockholm

Vasamuseeum Stockholm
Træfigurerne fra Vasaskibet i deres oprindelige farver

Skansen

skansen djurgården stockholm
Bjørne på Skansen

På Djurgården finder du også Skansen, som er en blanding af en zoologisk have og et museum om gammel tid i Stockholm. Alle dyrene er nogle, der lever i Skandinavien, og du møder blandt andet bjørne, ulve og elge.

På Skansen er der også et stort legeområde for de mindste, og det er et perkekt sted for en hyggelig dag med familien.

skansen djurgården stockholm
Skansen

Gröna Lund

Gröna Lund Djurgården Stockholm
Gröna Lund

Hvis du elsker forlystelser og fart over feltet, så skal du tage til Stockholms Tivoli, Gröna Lund. Her er garanti for en sjov dag og sus i maven. Hvis du sejler fra Slusekajen til Djurgården, kan du se Gröna Lund fra vandet.

Gröna Lund djurgården stockholm
Gröna Lund set fra vandet

Rosendals Trädgård

Rosendals Trädgård Djurgården Stockholm
Rosendals Trädgård

Rosendals Trädgård er en fin park med pluk-selv-blomster, en labyrint og en æblelund. Her er så hyggeligt på en sommerdag, og i cafeén på stedet kan du nyde klassisk svenske retter og virkelig gode kager. Alt sammen økologisk. Hvis du går en tur i området, finder du også Rosendal Slost fra 1800-tallet. 

Rosendals Trädgård Djurgården Stockholm
Æblelunden
Rosendals Slot Djurgården Stockholm
Rosendals Slot

Gamla Stan

Gamla Stan Stockholm
Gamla Stan

Når du besøger Stockholm, må du ikke snyde dig selv for en tur i Gamla Stan. Gamla Stan er en af de største og bedst bevarede middelalderlige bydele i Europa. Stockholm blev grundlagt med Gamla Stan tilbage i 1252, og du vil derfor finde masser af historiske steder samt flot arkitektur. Her får du mine bedste tips til, hvad du skal opleve i den gamle bydel.

Læs også: På julemarked i Gamla Stan i Stockholm

Stockholm Slot

Stockholm Slot
Stockholm Slot

Stockholm Slot også kaldet Kongeslottet er den officielle residens for den svenske regent. Slottet er bygget i barokstil, og er med dets mere end 600 rum det største fungerende slot i verden. Slottet er åbent for offentligheden, og du kan se de kongelige repræsentationslokaler, kronjuvelerne og Tre Kroner-museet. Kl. 12.15 mandag til lørdag kan man også opleve vagtskiftet på slotspladsen. Læs mere her.

gamla stan kongeslottet stockholm
Vagtskifte ved Kongeslottet

Stockholm Domkirke

storkholm domkirke storkirken
Stockholm Domkirke

Ved siden af slottet finder du Stockholm Domkirke (Storkirken), hvor blandt andet brylluppet mellem Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel fandt sted i 2010. Du skal betale entré for at komme ind i kirken.

Stockholm domkirke
Stockholm domkirke indeni

Rigsdagen

rigsdag stockholm
Rigsdagen

I Gamla Stan finder du også Sveriges Riksdag, og hvis du har lyst, er det også muligt at komme inden for på en guidet tur. 

Rigsdagen
Rigsdagen på Gamla Stan

De smalle gader

smalle gader gamla stan stockholm
De smalle gader

Der er vaskeægte sydlandsstemning, når du går rundt på de smalle gader i Gamla Stan. Du finder masser af turistbutikker og caféer men også masser af historie og kultur.

gamla stan stockholm
Brostenbelagte gader i Gamla Stan

Riddarholmen

Riddarholmskirken
Riddarholmskirken

Tag et smut over Riddarholmsbron fra Gamla Stan til Riddarholmen. Her finder du den fine Riddarholmskirke, og om sommeren er her madboder og borde og bænke, og det er hyggeligt lille spot for en snack eller lidt koldt at drikke i sommervarmen.

Riddarholmen
Riddarholmen

Hjemmebagt vaffelis

is gamla stand stockholm
Café Järntorget

Ved Järntorget finder du isbutikken, Café Järntorget, hvor jeg kan anbefale dig at bestille en gammeldagsisvaffel. Vaflerne er hjemmebagt, og her er et stort udvalg af lækker is. Jeg lover dig, at det smager himmelsk. Stedet er meget populært, og du kan derfor godt risikere en del kø på varme sommerdage. 

Mums

Södermalm

Södermalm Stockholm
Södermalm

Södermalm er en spændende bydel at gå på opdagelse i i Stockholm. Her mødes gammel og nyt, og du får lidt den samme følelse, som når du besøger Vesterbro i København. På Södermalm finder du masser af hyggelige spisesteder, og så er det stedet for dig, der elsker at gå på opdagelse i spændende vintage-butikker. Jeg anbefaler også en tur på Södra Teaters terrasse, Mosebacketerrassen, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Stockholm.

Mosebacketerrassen
Mosebacketerrassen ved Södra Teater

Læs også: Sightseeing på Södermalm i Stieg Larssons fodspor

På Södermalm finder du også museet Fotografiska, der er stedet for dig, der elsker fotokunst. Fotografiska har mange flotte og kendte foto-udstillinger, og er bestemt et besøg værd.

Læs også: Fin fotoudstilling på Fotografiska i Stockholm

Södermalm
Södermalm

Rådhuset

stockholm rådhus
Stockholm Rådhus

Stockholm Rådhus er en meget flot bygning, som ligger helt ud til vandet. Her er en fin udsigt til blandt andet Gamla Stan og Ridderholmen. Her er også en fin lille park, hvor du tit kan spotte fine brudepar, der lige er blevet viet.

stadshuset i Stockholm
Der er en lille park fra Rådhuset ud mod vandet.

Sejltur til Dronningholm Slot

Dronningholm Slot
Dronningholm Slot

Som tidligere nævnt, så er Stockholm omringet af vand, og der er derfor rig mulighed for at tage på sejltur. Jeg kan varmt anbefale en sejltur til Dronningholm Slot. 

Cirka 50 min. med båd fra Stadhusbron i Stockholm finder du Dronningholm Slot, der ligger på øen Lovön. Dronningholm Slot har siden 1981 været den private bolig for kongefamilien i Sverige. Slottet, der blev opført i 1600-tallet, er i dag på UNESCOs verdensarvsliste, og det er det bedstbevarede slot fra den tid i Sverige.

Slottet ligger ud til vandet, og på den anden side finder du den store og idylliske slotspark, der også huser Kina slottet. Stedet er helt bestemt et besøg værd, og jeg kan anbefale at tage sejlturen derud fra Stockholm, da ruten er virkelig smuk. Ombord har du udover udsigten også mulighed for at nyde en skøn frokost eller middag.

sejl til dronningholm slot
Båden er klar til afgang fra Stadhusbron i Stockholm.
sejl til dronningholm slot
En virkelig lækker forret med sild og æg.
sejl til dronningholm slot
Rejesalat, mums!
Sejl til dronningholm slot
Klassisk svenske kødboller
sejl til dronningholm slot
Dronningholm Slot set fra slotshaven
Kina slottet
Kina slottet

Bestil billetter online
Kunne du tænke dig en sejltur til Dronningholm Slot, så kan du bestille billetter og se afrejsetider online på stromma.se

Kunst i tunnelbanen

kunst stockholm metro tunnelbana
Kunst i undergrunden

Når du tager rundt med metro (tunnelbana) i Stockholm, så læg mærke til al den kunst, der er. Hvis det regner, kan du også passende tage på tur i undergrunden og kigge på de mange kunstværker. Der findes også gratis guidede ture, som du kan hoppe med på.

kunst i stockholm tunnelbane metro
Stockholm tunnelbana er fyldt med kunst

Stockholms lækre restauranter

Stockholm har mange skønne spisesteder, og noget for enhver smag. Her har jeg samlet nogle af de restauranter og caféer, som jeg kan anbefale.

Frokost

lily burger stockholm
Lily’s Burger på Södermalm

Hvis du er til burger, vil jeg anbefale Lilys på Södermalm (Læs mere…), og hvis du ønsker en uformel frokost med flot udsigt, kan du vandre op til Café Fåfängan på Klockstapelsbakken. (Læs mere…)

Ellers vil jeg anbefale et sted som Teatern, der har mange forskellige boder, der serverer gourmet-mad til rimelige penge. (Læs mere…)

teatern madmarked stockholm
Teatern madmarked

Aftensmad

Hvis du er til kød og afslappet atmosfære, vil jeg klart anbefale Urban Deli. Hvis du vælger deres restaurant på Sveavägen, kan du efter maden nyde en drink på deres megacool tagterrasse, der har en flot udsigt udover Stockholm. Hvis det skal være lidt mere luksuriøst, vil jeg anbefale Mister French, der ligger på Slussen Kajen. Maden er vildt god, stemningen kodyl hyggelig, og i weekenderne er der DJ og dansegulv ved baren. (Læs mere...)

urban deli stockholm
Urban Deli

Et tredje sted, der fortjener at blive nævnt, er Restaurant J i Nacka Strand, hvor du sidder på kajkanten, mens du nyder en lækker fiskeret, eller tager en drink i en liggestol på havnefronten. (Læs mere…)

Jeg kan også anbefale gourmet restauranterne Hantverket samt Nosh and Chow, hvor du er sikret en fantastisk smagsoplevelse.

Restaurant J Nacka Strand stockholm
Restaurant J i Nacka Strand

Flere skønne oplevelser i Stockholm

Tre unikke steder i Stockholm

På vandretur i Stockholms natur

Tre perfekte steder til mødre og babyhygge i Stockholm

Eksotisk tur i Stockholms botaniske have, Bergianska trädgården

Andy Warhol udstilling på Artipelag

20’er-fest og besøg på ABBA-museum i Stockholm

Hvis du står og skal til Stockholm, ønsker jeg dig en fantastisk tur 😊 Jeg håber, du kunne finde lidt inspiration her i guiden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.