Rejseguide til Sofia – De bedste seværdigheder og spisesteder

rejseguide til sofia tips til bulgariens hovedstad

Bulgariens hovedstad, Sofia, har mange spændende seværdigheder. Mange forbinder Bulgarien med drukture, men landet har meget mere at byde på end Sunny Beach. Efter at have boet i Sofia i otte måneder lærte jeg mange af hovedstadens unikke steder at kende. Her i indlægget deler jeg mine bedste tips til gode oplevelser og spisesteder i Sofia.

Læs også: Endagstur til hyggelige Plovdiv i Bulgarien

The Bells Park

The Bells Park (på bulgarsk Kambanite) er et stort monument med klokker, der er doneret fra lande rundt om i hele verden, som et symbol på fred. Monumentet er tilegnet til alle børn i verden, og i det store klokketårn hænger der syv klokker, der symboliserer de syv kontinenter.

Monumentet blev opført i 1979 i forbindelse med, at Bulgarien skulle være vært for den internationale forsamling for børn “Banner of Peace” af UNESCO. Den første samling involverede børn fra 79 lande og 68 forskellige klokker blev installeret i den forbindelse.
I 2010 blev The Bells Park renoveret, og selvom monumentet ikke er specielt kønt i sig selv, så er det en hyggelig lille park med et fint budskab.

Fem spændende kirker i Sofia

Alexander Nevsky Cathedral

Alexander Nevsky Cathedral

Sofia har mange flotte og gamle kirker, den mest overdådige af dem, er Alexander Nevsky Cathedral, der er en ortodoks katedral og Sofias vartegn. De guldbelagte kupler er et syn værd både nat og dag.

The Seven Saints Church

Ikke langt fra Alexander Nevsky katedralen finder du St. Sedmochislenitsi Church, også kaldet The Seven Saints Church.

Den russiske kirke

Du må ikke snyde dig selv for en tur forbi den lille russiske kirke med de smukke guldkupler på taget.

The Church of St George

rotunda kirke sofia

Denne røde murstenskirke går under kaldenavnet Rotunda, men det rigtige navn er The Church of St George, og man tror, at kirken er den ældst bevarede bygning i hele Sofia.

St Nedelya Church

St Nedelya Church (Holy Sunday Church) er en østlig ortodoks kirke fra middelalderen.

Ivan Vazov National Theatre

Ivan Vazov National Theatre er Bulgariens nationale teater. Det er også det ældste teater i Bulgarien, og et vigtigt varetegn for Sofia. Det ligger i centrum af Sofia med fronten ud mod den lille hyggelige park “Sofia City Garden”, der er den ældste park i byen.

Sofia City Garden

Vitosha Boulevard

Vitosha Boulevard er hovedgaden i Sofia, og det er en hyggelig og bred gågade med masser af restauranter, barer og butikker. Her kan du med fordel ose og tage en pause på en fortovscafé.

Vitosha Mountain

vitosha mountain sofia sommer

Er du frisk på en vandretur i bjergene, så skal du tage en tur til Vitosha Mountain. I vinterhalvåret kan du også køre på ski heroppe. Den gamle østriske lift kører fra Simeonovo til toppen af bjerget, hvorfra du kan nyde den fine natur både sommer og vinter.

vitosha mountain sofia ski

Læs også: Skitur på Vitosha Mountain i Sofia

Kopitoto TV Tower

Kopitoto TV Tower Sofia

Kunne du tænke dig at se Sofia fra oven, så skal du tage op til udkigsposten ved Kopitoto TV Tower. Du kan både tage herop om dagen og om aftenen, men jeg indrømmer gerne, at det er lidt skummelt deroppe i mørke. Både vejen derop minder lidt om at være med i en gyserfilm, og når du kommer til toppen i mørket, virker det hele også ret spøgelsesagtigt. Udsignet heroppefra er dog rigtig fin.

Kopitoto TV Tower Sofia by night

South Park

south park sofia

En af de ting, der overraskede mig positivt ved Sofia, da jeg boede der, var alle de grønne områder. Byen har mange parker og hyggelig udeareler. Den største park i centrum er South Park, der er perfekt til gåture, picnic eller en kaffepause. Her er blomster, små vandløb, spisesteder og legepladser til familiens mindste. Parken har også steder kun for hunde.

south park sofia

Sovjetparken

Endnu en central park er Sovjetparken. Den er noget mindre end South Park, men stadig et besøg værd. Her finder du nemlig monumentet Soviet Army Monument, der er et af de få tilbageblevne monumenter fra kommunisttiden.

Tag en dukkert

sofia happy bar and grill pool

Sommeren i Sofia kan blive rigtig varm, og så er det jo skønt med en dukkert. Sofia ligger dog inde i landet, og der er derfor langt til stranden. Heldigvis findes der hoteller med pools rundt om i byen, og her kan jeg anbefale “Happy Bar & Grill Victoria”, hvor du kan spise og drikke godt samt tage en dukkert i stedets svømmepøl.

sofia happy beach

Restauranter i Sofia

Det er utrolig billigt at gå ud at spise i Sofia, så du har rig mulighed for at spise en god middag uden at blive ruineret. Her er fem anbefalelsesværdige restauranter i Sofia.

TIP! Det skal du bestille
Sørg for at prøve den bulgarske salat Shopska, når du besøger Sofia. Den minder lidt om en græsk salat, men fetaosten er revet på toppen i stedet for i tern. En frisk og dejlig sommersalat.

Autentisk bulgarsk middag

Når du skal prøve tradionel bulgarsk mad, kan jeg anbefale restauranten “Hadjidraganovite Izbi”, der også er virkelig hyggelig indrettet, og har underholdning i form af bulgarsk folkemusik. Adressen er: Ulitsa Hristo Belchev 18.

Restaurant Lazy

Lazy er kåret til en af de bedste restauranter i Sofia, og bulgarerne fortæller stolt om kendte skuespillere, der har spist her. Maden er superlækker, og du har mulighed for at spise en gourmet middag uden at blive ruineret. Restaurant Lazy ligger i Vitosha Park Complex, hvor vi boede i cirka et halv år. Adressen er: Simeonovo District, 25, 197 Street.

Turquoise

tyrkisk restaurant sofia

Denne tyrkiske restaurant var en af mine favoritter, da jeg boede i Sofia. Maden er fantastisk, og når vejret er godt, er der åbent i deres hyggelige gårdhave. Jeg husker betjeningen som rigtig god, hvilket ikke altid er tilfældet på de bulgarske restauranter. Du finder Turquoise på adressen: 90 Bratya Bakston Bulevard.

tyrkisk restaurant sofia

Kohinoor

indisk restaurant sofia

Kohinoor er en lækker indisk restaurant i Sofia. Maden her er virkelig lækker, servicen er i top, og deres baggård er virkelig hyggelig at sidde i. Hvis du elsker indisk, så kan jeg anbefale dig at tage en middag her. Du finder Indian Restaurant Kohinoor på: ul. Knyaz Boris I 7.

indisk restaurant sofia

La Bottega Prima

Er du vild med italiensk mad, så skal du besøge La Bottega Prima. Maden smager skønt, og indretningen er helt fantastisk. Her er simpelthen så hyggeligt, og det er virkelig et besøg værd. Find restaurantet på Milin kamak street 6.

Shopping i Sofia

Elsker du at shoppe, når du er ude at rejse, så er der rig mulighed for at gå på opdagelse i diverse butikker i Sofia. Sofia har mange store og moderne shoppingcentre, som f.eks. “Mall of Sofia”, “Sofia Ring Mall” og “The Mall”, hvor du finder de velkendte highstreet butikker og mærkevarebutikker. Når du går i de kendte butikker, er der ikke de store besparelser på tøjpriserne i forhold til herhjemme, men udvalget er stort.

Hvis du ønsker at gå på opdagelse i de lokale butikker, er der også rig mulighed for det. Besøg f.eks. “Zhenski Pazar Women’s Market”, og køb souvenirs og spis autentisk bulgarsk mad.

På en regnvejrsdag i Sofia

Tag i biffen

sofia biograf

På en regnvejrsdag kan du med fordel tage en tur i biffen i et af de store shoppingcentre. Det er billigt og meget mere luksuriøst end herhjemme. Sæderne kan lænes tilbage, og har fodstøtter, og ofte får du også en flaske vand. Du kan også vælge en VIP-pakke og få snacks og drinks serveret i salen.

Kør gokart

I Sofia Ring Mall har du mulighed for at køre gokart i Sofia Karting Ring. Jeg lover dig, det er en supersjov oplevelse med fart over feltet.

Kom rundt i Sofia

Det er billigt at køre med sporvogn og metro, og det fungerer helt upåklageligt. Hvis man befinder sig steder, hvor de offentlige transportmidler ikke kører, så er det også billigt at tage en taxa. Du skal dog sørge for at tage “de rigtige” taxaer, og sikre dig, at chaufføren ved, hvor du skal hen, inden du stiger på. OK Taxa plejer at være pålidelige, men husk altid at tjekke, at det er en taxa med reelle priser. Det kan være en fordel at ringe og bestille en taxa i stedet for at tage en på gaden, så kan du forhøre dig om pris på forhånd, og du er sikker på, at det er en rigtig taxa, du kommer med.

Tre gode ting at vide, hvis du besøger Sofia

 1. Bulgarerne ryster på hovedet, når de siger ja, og nikker, når de mener nej. Ret forvirrende.
 2. I Bulgarien bruger de det kyrilliske alfabet, og bogstaverne er derfor helt anderledes, end vi er vant til.
 3. I Bulgarien oplever du ofte en sprogbarriere, da der er rigtig mange, der ikke taler eller forstår engelsk.

Jeg håber, du blev inspireret til din rejse til Sofia. Hvis du har spørgsmål, så skriv dem endelig i en kommentar.

3 Comments

 1. Birgitte Oxlund
  20. juli 2019 / 10:04

  Rigtig fin og inspirerende guide, og Sofia er nu skrevet på min indre liste over byer, som jeg gerne besøge

  • Katrine
   Forfatter
   22. juli 2019 / 06:32

   Tusind tak, Birgitte 🙂 Får altså også selv helt lyst til at rejse til Sofia snart 🙂 God sommer til dig og familien.

 2. Gitte V R
  13. juli 2022 / 12:04

  Sikke en fin guide, som du har lavet. Den vil vi kigge på inden vores tur til Sofia i august. Jeg har dog lidt et spørgsmål eller 2. Min datter (som p.t. er i Obzor i nogle måneder) siger at der ikke altid kan bruges kreditkort derude, men at de hellere vil have kontanter. Ved du om det samme er gældende i Sofia? Vi har fundet et hotel på denne adresse: 86 ulitsa “Dunav” ул. Дунав 86, 1202 Sofia, Bulgarien. Er det et ok-område? Eller er det okay alle steder i centrum at logere? 1000 tak, Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.