Interview – Sådan får du en god cykelferie med børn

cykelferie med børn
Billedet er fra Alleud.dk

Vil du gerne på en cykelferie med børn? Så læs med i indlægget her, hvor jeg har interviewet Line fra Alleud.dk, der ofte tager på cykelferie med børn.

På Alleud.dk deler Line ud af tips og inspiration til en aktiv ferie og friluftsliv med børn. På bloggen kan forældre finde gode råd om cykelferie, vandreferie, kanotur og kajakture med børn. Artiklerne bygger ofte på turbeskrivelser, og indeholder konkrete guides, så det er nemt at kopiere turen. Bloggen har også tips til friluftsaktiviteter med børn og gode råd til, hvordan du får flere fantastiske oplevelser i naturen sammen som familie.

Hvad er det ved cykelferie, der tiltrækker dig?

– Jeg er drevet af en stor passion for udeliv. Det er, når vi laver noget sjovt og aktivt sammen i naturen, de smukkeste øjeblikke opstår, og de stærkeste familiebånd knyttes. Cykelferie er blot én af de aktive ferieformer, vi dyrker, og alle er glade for. Og det er en ferieform, jeg rigtig gerne vil inspirere flere børnefamilier til at kaste sig over.

Cykelferie giver i mine øjne den ultimative frihed. Du er tæt på naturen, og alle sanser aktiveres, når du cykler. Du ser, dufter, hører, dét, du bevæger dig forbi, og børn kan være med fra de er helt små. Først i cykelstol eller cykelanhænger, fra to-tre års alderen på løbecykel, fra fire års alderen på en efterløber og fra fem-seks års alderen på egen cykel.

Hvor gamle var dine børn, første gang I tog på cykelferie, og hvordan gik det?

– Min datter var fire år, da hun var med på cykelferie første gang. Hun sad på en efterløber, og trådte løs i pedalerne. Eller kiggede på mariehøns, fugle og blomster, når dét var mere interessant.

Min søn var lige fyldt syv år, og cyklede på sin egen cykel. “Det er jo sjovt at være på cykelferie, hvornår skal vi afsted igen?”, sagde han, da vi afsluttede turen. Og så var frøet sået til de næste mange cykelture, og det er blevet til mange ture siden da. Vi har cyklet mere end 4.500 km. sammen på forskellige cykelferier i Europa gennem de seneste seks år.

Da ungerne var seks og otte år, cyklede vi i to og en halv måned. Fra Basel i Schweiz til Budapest i Ungarn. Med telt og trangia og masser af tid til hinanden. Måske de bedste to og en halv måned i mit liv!

Hvor gamle er dine børn nu, og er de stadig begejstret for cykelferier?

– Børnene er 10 og 13 år i dag, og selvom ungerne nu rammer teenagealderen, vil de heldigvis stadig gerne med. Også næste år. Jeg har spurgt! Dette års cykelferie var langs den nye Østersørute, Nationalrute 8. Den går igennem Sønderjylland, Fyn, Lolland, Falster, Sjælland, Ærø og Als. Vi cyklede 920 km i alt. Læs om ruten på Alleud.dk her.

cykelferie med børn
Billedet er fra Alleud.dk

Hvad er anderledes ved ferierne nu, i forhold til inden du fik børn?

– Der er flere detaljer, der skal være styr på. Flere hensyn der skal tages, og helt lavpraktisk, skal jeg på vores cykelferier, vandreferier osv. bære og fragte mere bagage, for ungerne kan endnu ikke tage hele deres egen del.

Men ellers er cykelferie, vandreferie, kanotur, kajaktur osv. bare stadig helt fantastisk. Jeg føler mig uendelig heldig over, at jeg kan dele min passion og begejstring med mine børn og se, at det smitter.

Hvilke udfordringer oplever I, når I er på cykelferie?

– Oftest knytter udfordringerne sig til dét, vi ikke selv er herre over. F.eks. transport til og fra ruten. Det kan være lidt af en prøvelse at få mokket fire cykler, cykelanhængere og et væld af cykeltasker ind i en togvogn. Regnvejr er også altid en faktor, der trækker humøret nedad. Men så tager vi en halv dag i teltet, spiller kort, hygger os, og venter på, det driver over.

Hvad skal man undgå, når man rejser på cykelferie med børn?

  • At pakke børnecyklerne med en masse bagage, så de bliver tunge og trælse at cykle på.
  • At være i piv-dårlig fysisk form.
  • At skælde børnene ud.
  • At vælge en rute, man ikke har undersøgt ordentligt i forhold til trafiksikkerhed og underlag.
  • At overvurdere, hvor langt familien kan cykle om dagen.

Hvad kan man ikke undvære på en cykelferie med børn?

– Lyst til den ferieform! Man skal ikke tage af sted, hvis man ikke selv har lyst. Forældrenes drive og begejstring er afgørende, når du skal motivere dine børn til at cykle. Og så er der selvfølgelig en masse udstyr, der er nice to have. Så som 100 procent vandtætte cykeltasker, gode cykelkort og gode letvægtscykler til børnene. Så bliver det hele bare sjovere og nemmere.

cykelferie med børn
Billedet er fra Alleud.dk

Hvad er dine bedste tips til en god cykelferie med børn?

– Uha, der er en masse ting, jeg kan nævne. Men her kommer tre vigtige ting:

1. Tag på en mikro-cykelferie – bare én dag, hvor I tager afsted med cykler og udstyr. For at prøve, hvad det vil sige at være afsted. Så kan du høste en masse værdifuld erfaring, der gør den rigtige tur 10 gange mere succesfuld.

2. Overnat indendørs på jeres første cykelferie med børn. F.eks. på vandrehjem eller bed & breakfast, så slipper I for rigtig meget bagage (telt, soveposer, liggeunderlag, kogegrej osv.) Det gør det meget nemmere at komme i gang – og langt mere overskueligt, hvis det f.eks. regner.

3. Planlæg korte dagdistancer på jeres første cykelferie, så maksimerer I muligheden for at få en succesoplevelse, og ungerne har lyst til at cykle dag to og dag tre også.

Ellers er der bare tilbage at sige, at cykelferie er for alle! Det handler om at turde prøve. Turde tro på det og kaste sig ud i det via små skridt. Der findes ikke mere fantastiske rejser end cykelrejser!

Vil du læse mere til cykelferier og aktive ferier med børn, så kig med på Alleud.dk

Kunne du tænke dig at prøve kræfter med en cykelferie med børn?

Læs også: Interview – At rejse i autocamper med børn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.