Få erstatning når dit fly er forsinket eller aflyst

erstatning ved flyforsinkelser og aflysninger

Vidste du, at du kan have ret til erstatning på helt op til 600 euro, hvis dit fly er aflyst eller minimum tre timer forsinket? Det kan være en god idé at sætte sig ind i reglerne, inden du tager ud at rejse, så du ved, hvad du har krav på.

Heldigvis oplever jeg for det meste, at der er styr på tingene, når jeg rejser. At flyene flyver forholdsvis regelmæssigt, og at bagagen kommer frem ved ankomst. Men desværre sker det, at tingene ikke går som planlagt, og at ferien får en ærgerlig start.

Læs også: Gode råd til dig, der skal flyve alene

Forsinkelse og ingen bagage

Jeg har oplevet det nogle gange. Jeg husker blandt andet en tur til Malta, hvor Hans-Kristian og jeg skulle mellemlande i Heathrow. Trods den korte afstand fra København til London blev vi så forsinkede fra København, at vi ikke nåede det videre fly til Malta. Det var sent om aftenen, da vi ankom til London, og der var ingen afgange før dagen efter. Vi måtte derfor overnatte på et lufthavns hotel uden vores ting. Alt vi havde var vores håndbagage og nogle toiletsager, vi fik udleveret af SAS.

Næste dag skulle vi med bus til Gatwick, og herfra videre til Malta. På Malta ventede vi i flere dage på vores kufferter, og det er altså ret surt at starte ferien med at skulle anskaffe tøj, makeup osv.

På en anden ferie har vi også oplevet, at Williams klapvogn og autostol ikke kom frem. Ret upraktisk, når man har en 1-årig med på ferie. Dette er blot et par eksempler på, hvornår vi har haft en uheldig start på ferien. Det er desværre sket flere gange, og vi kommer sikkert til at opleve det igen i fremtiden.

Få erstatning

Heldigvis findes der rettigheder, der beskytter os som flypassagerer, og du kan både have ret til erstatning samt forplejning og logi. Hvis du bliver forsinket, dit fly er aflyst, eller du ikke får din bagage, kan det godt betale sig at undersøge, hvilken kompensation, du har ret til. I mange tilfælde har du nemlig ret til erstatning. Man vil selvfølgelig allerhelst have, at rejsen forløber uden problemer, men pengene er et plaster på såret. Især, hvis du har haft ekstra omkostninger i forbindelse med rejsen.

Sørg for at gemme alle kvitteringer, boardingpass og så videre, så du har din dokumentation i orden, når du skal søge om kompensation. Hvis du synes, det virker uoverskueligt at stå for sagen selv, findes der hjælp at hente. Du kan for eksempel bruge en service som Airhelp.com, der kan hjælpe dig med at få din kompensation. Vær opmærksom på, at Airhelp tager 35 procent af de penge, de hjælper dig med at få i erstatning.

Få erstatning når dit fly er forsinket eller aflyst

Læs også: Gode råd til at flyve med baby

Hvornår har du ret til erstatning?

Der er forskellige regler for, hvornår du kan få erstatning, og hvor meget du kan få. I EU gælder loven EF 261 for flypassagerer, og her er de fleste ruter inden for Europa dækket. Læs med her, om du kan få kompensation for din forsinkede eller aflyste rejse eller manglende bagage.

Regler ved flyforsinkelse

Du kan få erstatning, hvis du er mere end tre timer forsinket til ankomststedet, og flyver med et EU-selskab eller inden for EU.

Hvis der opstår en flyafbrydelse, og du skal vente på, at flyselskabet får arrangeret en ny forbindelse til din destination, er du berettiget til forplejning og eventuelt også hotelovernatning.

Regler ved aflysninger

Hvis flyselskabet ikke har givet dig mindst 14 dages varsel på en aflysning, kan du være berettiget til en erstatning på op til 600 euro. Det svarer til cirka 4500 DKK.

De fleste ruter inden for Europa er dækket af loven samt internationale flyvninger med afgang fra en lufthavn i EU.

Regler ved manglende eller beskadiget bagage

Hvis din bagage beskadiges, mens de er i flypersonalets varetægt, er flyselskabet ansvarlig for reparation af eller erstatning af disse.

Hvis din bagage bliver forsinket på din destination, er flyselskabet ansvarlig for at give dig oplysninger om, hvor dine tasker er. Herudover har du ret til at få dækket dine udgifter, hvis du har været nødtsaget til at købe uundværlige genstande som du havde med i din taske. Det kan for eksempel være toiletsager.

Hvis din bagage bliver væk, har flyselskabet ansvaret for at give dig erstatning for både tasker og indhold, men det kræver, at du kan skaffe dokumentation for dine ting samt deres værdi.

Flyselskabet kan være undtaget for erstatning

Når alt dette er sagt, så er der selvfølgelig nogle undtagelser. Flyselskabet kan for eksempel undgå erstatningsansvar, hvis forsinkelsen eller aflysningen skyldes ekstraordinære omstændigheder. Dette indbefatter situationer som lynnedslag, lægelige nødsituationer, arbejdsnedlæggelser, dårligt vejr, restriktioner pålagt af flyvekontrollen, pludselig opstået funktionssvigt i lufthavnsradar, sabotagehandlinger, politisk uro, terrorhandlinger og lignende.

Få mere hjælp og viden om loven EF 261 her: Flyforsinkelse erstatning

Har du været ude for forsinkelser, aflysninger eller manglende bagage på din ferie?

1 Comment

  1. Karen
    3. januar 2020 / 13:44

    Rigtig god viden!
    Her er et lille rejsetip til at rejselystne – hvis i vil spare penge på jeres overnatninger, så tjek https://airbnb-rabatkode.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.