10 udfordringer ved at være selvstændig

Der er mange spændende og sjove ting ved at være selvstændig, og især friheden til selv at bestemme synes jeg er stort plus. Men der er altså også en masse udfordringer forbundet ved det. Her har jeg samlet 10 udfordringer ved at være selvstændig.

Læs også: 10 tips til at få gang i din nyopstartede virksomhed

1. At tale med kunder

De fleste selvstændige bruger meget tid på at kommunikere med kunder. Men hvad gør du, hvis du ikke rigtig bryder dig om kundekontakt?

Telefonsamtaler

Personligt kan jeg godt have svært ved at overskue telefonsamtaler med folk. Jeg kan meget bedre lide at mødes personligt eller klare tingene over mail. Det betyder dog ikke, at jeg kan undgå telefonsamtaler, men der er et par ting, som hjælper mig. Måske de også kan hjælpe dig?

Du kan aftale et bestemt tidspunkt, som I skal snakke sammen på. Hvis muligt kan du også aftale, at det er dig, der ringer op. På den måde har du mere kontrol over situationen.

Sørg også altid for at forberede dig på samtalen, så godt du kan. Hvis telefonen ringer uventet, er det okay at sige, at du er optaget, og om du kan ringe tilbage på et andet tidspunkt. Så har du nemlig en chance for at nå at forberede dig og ringe tilbage, når du er klar.

Fysiske kundemøder

Måske synes du, det er nervepirrende at holde kundemøder, og det forstår jeg virkelig godt! For udover at de skal kunne lide det, som du vil sælge, så betyder kemi og personlighed også rigtig meget, og det kan derfor godt føles lidt som en eksamen.

Når du skal tale med kunder er det altid en god idé at sætte dig ind i, hvem kunden er, og hvad deres behov er. Tænk over, hvordan du kan hjælpe dem, og hvad du kan tilbyde. At være forberedt er med til at gøre dig tryg i situationen.

En anden vigtig ting er valg af lokation til et fysisk møde. Det er mere trygt for dig, hvis I mødes et sted, som du kender. Hvis dette ikke er muligt, så sørg for at have styr på, hvordan du kommer frem til mødet. Hav styr på adressen og rejsen dertil, og tag afsted i god tid, så du ikke skal være bange for at komme for sent.

Har du nogle i dit netværk, som du kan øve dig på? Det er en god idé at starte med at holde møder med folk, du allerede kender, for at øve dig.

2. At netværke med fremmede

Kender du følelsen af ikke at passe ind? Og ved du ikke rigtig, hvor du skal gøre af dig selv, når du deltager på events, møder, kurser og så videre?

Jeg har deltaget på en del netværksmøder, og det kan være vildt skræmmende at skulle mingle med folk, man ikke kender. Ofte forventes det, at man skal præsentere sig selv og sin virksomhed, og det kan godt give svedige håndflader de første par gange.

I disse situationer handler det om at prøve at være modig. At netværke er en rigtig god måde at få nye kunder og samarbejdspartnere på. Jeg anbefaler derfor, at du øver dig i små fora, og måske kender du nogle, du kan tage med, så du ikke føler dig helt alene?

Det er også en god idé at forberede dig godt på præsentationen af dig selv. Så står du ikke som forstenet, når nogle spørger dig om, hvad du og din virksomhed tilbyder.

Vigtigst af alt, så skal du bare være dig selv. Så skal det nok gå 🙂 Hvis du bliver meget nervøs, så husk, at det hjælper at trække vejret stille og roligt ned i maven og drikke lidt vand.

Læs også: Sådan opbygger du et professionelt netværk som selvstændig

3. At sælge sig selv

Jeg kender mange, især selvstændige kvinder, der har svært ved at sælge sig selv. Jeg har også selv svært ved det. Men i stedet for at tænke på, at du sælger dig selv, så skal du tænke på, at du skaber værdi for andre.

Idéer til, hvordan du kan sælge uden at være sælger-agtig:

  • Del ud af din viden og ekspertise på din blog og dine sociale medier.
  • Opbyg troværdighed via nyhedsbreve.
  • Del anmeldelser fra de kunder, du har haft.
  • Brug dit netværk. Når du har et godt ry i dit netværk, er der god chance for, at de vil anbefale dig til andre.

Det vigtigste er, at du finder din egen måde at sælge dig selv på. Gør det, der føles rigtigt for dig. De sociale medier har været en god platform for mig, hvor jeg via Facebook deltager aktivt i grupper inden for mit felt. Det gælder om at blive set, hvad enten det er via en blog, sociale medier eller noget helt tredje.

4. At sige fra

Som selvstændig vil du højst sandsynligt havne i situationer, som ikke er særlig rare. Det kan være, du skal rykke folk for penge, du ikke har modtaget. Det kan også være, at kunder pludselig kræver noget andet, end jeres aftale gik ud på. Eller måske står du på et tidspunkt med en rigtig utilfreds og uretfærdig kunde. I disse situationer er det vigtigt, du kan sige fra.

Når du er nystartet selvstændig, kan det være virkelig svært at håndtere disse situationer. Det kan være vanskeligt at se, hvad den rigtige løsning er, fordi man er så involveret i det selv. Derfor er mit bedste råd at tale med andre om situationen, da de kan se på det objektivt. De kan fortælle dig, om de synes, du har ret, om du er i din fulde ret til at sige fra og stop over for kunden.

Jeg har selv arbejdet rigtig meget med at sige fra. Det har virkelig taget mig lang tid. Både at tage mig ordentligt betalt for mit arbejde og at sige fra over for kunder. Det er ubehageligt, men det er nødvendigt som selvstændig. Så øv dig i at være lidt hård i filten, det er okay at sætte grænser, og det bliver faktisk nemmere og nemmere jo mere, du prøver det.

Læs også: Ja, jeg tager mig betalt for mit arbejde

5. Alt det administrative

Som selvstændig kan du ikke kun arbejde med det, du elsker. Der er også en masse praktiske og administrative ting, som du skal have styr. Du skal betale regninger, sende fakturaer, betale moms og skat, lave budget med mere. Dette er ting, som jeg virkelig skal tage mig sammen til. De står der på min to do-liste, og jeg kommer tit til at gemme dem til sidste øjeblik. Simpelthen fordi jeg ikke bryder mig om disse opgaver.

Hvis du har råd til det, er det godt givet ud af at få en til at hjælpe dig med de praktiske gøremål, som du ikke selv er vild med. Det sparer dig både for tid og en masse frustrationer. Ellers er der ikke andet for end at bide i det sure æble og lære det selv, for du kommer desværre ikke undenom, at der skal være styr på regnskaberne 🙂

6. Økonomisk usikkerhed

Jeg ved, jeg taler for mange selvstændige, når jeg fortæller, at en af de hårdeste ting ved at være selvstændig er økonomisk usikkerhed. Hvor mange penge tjener jeg næste måned, og hvad med om tre måneder, har jeg nogle kunder booket ind i kalenderen til den tid?

Mit bedste råd er at have en klar plan for, hvad du har af udgifter, og hvad du skal tjene for at dække dine udgifter. Personligt prøver jeg at bruge meget lidt penge på mig selv. Jeg shopper meget sjældent, sælger ud af de ting, jeg ikke bruger, og prøver generelt at være fornuftig med, hvad jeg bruger mine penge på.

7. Ensomhed

Det kan godt være ensomt at være selvstændig. Jeg kan virkelig anbefale, at du kommer ud hjemmefra og arbejder sammen med andre, så du ikke bliver skør af at være alene. Det er en rigtig god idé at finde nogle, du kan sparre med. Om det er andre selvstændige, erhvervsrådgivere, din kæreste eller en helt andet er sådan set ikke så vigtigt, men de skal selvfølgelig vide, hvad de taler om. Nogle gange havner man nemlig i situationer, hvor det kan være svært selv at tage en beslutning, og det kan derfor være rart og nødvendigt at spørge andre til råds.

Jeg er medejer af blogfællesskabet Bloggers By Heart, og her mødes vi hver onsdag og arbejder sammen. Det er simpelthen så fedt, fordi man føler, at man har nogle kolleger. Vi sparrer og hjælper hinanden på kryds og tværs, og det giver mig så meget at komme ud af lejligheden og blive inspireret af andre dygtige mennesker.

8. Work-life balance

At være selvstændig handler i høj grad om at vælge fra. Det kan være svært, fordi man gerne vil have kalenderen fyldt op med opgaver. Du ved jo aldrig, om du også får kunder igen næste måned. Det er dog en god idé også at have ledige tidspunkter i din kalender.

Jeg elsker at være selvstændig, og jeg elsker, hvad jeg laver. Derfor er mit arbejde også min hobby, og jeg kan godt have svært ved at lægge det fra mig. Men det er vigtigt at holde fri. Helt fri! Det er vigtigt at have dage, hvor du laver noget helt andet end dit arbejde. Du har brug for at koble af og være fuldstændig tilstede med dem, du holder af.

9. Prissætning

Uuh, det her er en af de svære. Jeg har selv kæmpet med at få styr på mine priser, og jeg taler ofte med andre selvstændige, der ikke ved, hvad deres priser er. Ofte tager folk alt for lidt, for det de laver, og jeg står også selv i situationer, hvor jeg kommer til at bruge meget mere tid på en opgave, end hvad jeg får betaling for.

At prissætte dig selv rigtigt er utrolig vigtigt, hvis din virksomhed skal køre rundt. Du skal have penge for dit arbejde. Kig på dit arbejde som en forretning og ikke som en hobby, og vær ikke bange for at skræmme kunder væk. Hvis folk synes, du er for dyr, er de sikkert ikke værd at have som kunder alligevel.

Når du prissætter dig selv, er det vigtigt, at du tager højde for, hvor lang tid, du bruger på opgaven, og hvad du har af udgifter forbundet med den. Husk, at du også skal betale skat, og at du ikke får pension og feriepenge, når du er selvstændig, så dette skal også regnes med i din pris. Herudover kan der være tillæg for f.eks. kørsel.

Hvis du er med i en fagforening, kan du blive klogere på, hvad din pris skal være igennem dem, og ellers må du ud og undersøge, hvad andre tager for den samme ydelse.

10. Tro og tvivl

Jeg tror alle selvstændige kender til perioder med tvivl. Perioder, hvor troen på sig selv og sin idé halter. Der kan være perioder, hvor det hele bare kører. Du har kunder i biksen, og der er en positiv energi omkring dig, og så er der perioder, hvor du mister en kunde, ikke kan skaffe kunder, får en dårlig anmeldelse, eller noget andet, der får dig til at tvivle på dig selv.

Åh, hvor jeg kender den følelse, hvor jeg kommer i tvivl, om jeg er på rette vej, og jeg burde finde et “almindeligt” job i stedet for, og hvor jeg ikke føler mig god nok. I disse perioder taler jeg med mine selvstændige veninder, og finder støtte og opbakning hos dem. En anden ting, der også er god at gøre, når du føler dig nede, er at kigge på, hvor langt du har rykket dig. Hvor meget har du rykket dig på den sidste måned, det sidste halve eller hele år? Mon ikke du kan komme i tanke om nogle ting, som du har gjort, som gør dig stolt? Om ikke andet, så vær stolt af, at du er modig, og har kastet dig ud i livet som selvstændig.

Øvelse gør mester

Ligesom med alle andre ting, så gør øvelse mester. Og det er vigtigt, at du tør at udfordre dig selv og kaste dig ud i udfordringerne, selvom du føler dig utryg. Jo flere gange, du taler i telefon med folk, jo nemmere bliver det, og jo flere gange, du præsenterer dig selv med en salgstale, jo bedre bliver du til det. Så mit allervigtigste råd er, at du ikke lader dig skræmme af de ting, du er bange for. At starte op som selvstændig er jo noget helt nyt for dig, og ting tager tid at lære. Du bliver derfor nødt til at turde tage springet og kaste dig ud i det, på den måde vil dine udfordringer bliver lettere for dig at håndtere med tiden.

Jeg ønsker dig alverdens held og lykke på din rejse som selvstændig. Oplever du nogle udfordringer på din vej? Så skriv gerne en kommentar nedenfor. Du er også velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker rådgivning og sparring.

Læs også: Sådan sætter du de rigtige mål for dig selv og din business

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.