Tænker du over, hvad du gerne vil opnå? Sætter du mål op for dig selv og din virksomhed? Mål kan være med til at motivere os og give os succeser i hverdagen, når vi opnår dem, men det er vigtigt, at du sætter de rigtige mål. Men hvordan sætter vi egentlig mål, der giver os mere glæde i hverdagen i stedet for at stresse os?
I dette blogindlæg guider jeg dig til at sætte realistiske mål, som du kan opnå, og som rent faktisk gør din hverdag sjovere!
Step 1: Sæt indre mål i stedet for ydre
Drømmer du om et stort hus, en ny computer eller 10.000 følgere på Instagram? Dette er dine ydre mål. Har du prøvet at nå et af dine ydre mål for at opdage, at det ikke gav dig den glæde, som du havde forventet?
Det er helt normalt, at vi sætter os ydre mål, men det er også normalt, at det stresser os, og ofte ikke giver os glæde, når vi opnår dem. Derfor vil jeg gerne udfordre dig til at sætte indre mål i stedet for. Hvad gør dig glad lige nu og her? Hvornår fordyber du dig i noget, lukker omverdenen ude, og blot er tilstede uden at høre din egen indre kritiske stemme?
Hvornår laver du noget, hvor du bare føler, at du kører på skinner, og ikke tænker over, hvad andre synes om dig?
Hvis du har dyrket sport, kender du måske følelsen af, at det eneste, du tænker på, det er kampen. Du glemmer alt andet, og er fuldstændig tilstede, der hvor du er, og bekymrer dig ikke om andet. Kender du den følelse? Hvad får dig til at føle sådan?
Når du har fundet ud af, hvad der giver dig denne følelse, så skriv det ned. Hvad vil du gerne føle hver dag, og hvordan opnår du den følelse?
Step 2: Find din passion
For at finde dine indre mål, skal du kigge på, hvad din passion er.
Hvad er din passion, og hvad er dit formål med dine mål og dine opgaver? Vil du hjælpe andre med at få en bedre stil, inspirere til at rejse med børn, eller ønsker du at hjælpe andre til en sundere livsstil? Hvis du er i tvivl om, hvad din passion er, så kig på følgende tre parametre.
1. Hvad vil du gerne forbindes med?
Hvis du nu skulle huskes for noget, når du engang dør om 100 år, hvad vil du så gerne huskes for?
2. Hvad synes du, der er sjovt?
Hvad interesserer dig, hvad er dine hobbyer, og hvad gør dig glad? Hvis du har svært ved at finde på noget, så tænk evt. over, hvad der interesserede dig som barn.
3. Hvad er dine talenter?
Hvad er du god til? Du behøver ikke at være ekspert på området, men hvad har du en god forståelse for, og ønsker at lære mere om?
Med svaret på disse tre punkter er du et stort skridt nærmere at finde ud af, hvad din passion er.
Step 3: Sæt konkrete mål
Når du skal sætte mål, er det en god idé at gøre dem så konkrete som muligt. Hvis dine mål ikke er konkrete, ved du ikke, hvornår du har opnået dem. Det er en god idé at bruge tal i dine mål. Eksempel: Jeg vil gerne have 100 tilmeldt til mit nyhedsbrev inden for de næste tre måneder. På den måde kan du let se, om dit mål er nået, når de tre måneder er gået.
Her er tre ting, som du kan fokusere på, når du skal sætte mål for dig selv og din virksomhed. Udfordrer dig selv, men vær også realistisk. Jeg anbefaler, at du sætter tre til fem mål ad gangen, så det er overskueligt at opnå dem.
Det vigtigste, når du sætter disse mål er, at du sætter dem ud fra dine ønsker. Målene skal sættes ud fra, hvordan du gerne vil have det hver dag, og ikke ud fra, hvad andre synes og tænker.
Hvad vil du tjene?
Mærk efter, hvilken indtjening, der føles rigtig for dig. Hvad skal du tjene for at føle dig godt tilpas? Det afhænger ikke af, hvornår andre synes, du er succesfuld, men om, hvilket mål, du ønsker.
Hvordan vil du påvirke andre?
Jeg tror på, at vi bliver glade af at give, og samtidig tror jeg også på, at det styrker vores virksomhed. Så hvordan kan du påvirke andre positivt? Et eksempel kan være at lave to gratis e-bøger med tips og tricks, som hjælper dine følgere. Det kan også være, at du ønsker at donere 1000 kr. til nogle i nød, eller give en times gratis rådgivning til 10 personer. Det vigtigste er, at det føles rigtigt for dig, og at du gør noget, som gør dig glad.
Hvad er dine personlige mål?
Hvad vil du gerne opnå på et personligt plan? Det kan være at dyrke yoga en gang om ugen, læse to bøger om måneden, eller deltage på minimum tre kurser i løbet af det næste år.
Step 4: Fokuser på processen
Det gør det meget mere overskueligt at komme i gang med at opnå dine mål, hvis du fokuserer på processen fremfor det endelige mål. Fokuserer på rejsen til målet i stedet for selve målet.
Så nu, hvor du har lavet dine tre til fem konkrete mål, skal du skære dem ud i mindre delmål.
Start f.eks. med at sætte delmål for de næste tre måneder. Hvad vil du gerne kunne sætte flueben ved, når de næste tre måneder er gået? Vær realistisk, og sørg for pokker for at fejre, når du når, hvad du drømmer om. Det skal være sjovt at nå sine mål og ikke en stressende og udmattende kamp.
Skriv alle små skridt ned, som der skal til for, at dine delmål går i opfyldelse. Et eksempel kan være, at du gerne vil lave en blog, så skriver du alle de ting ned, der skal gøres for, at du har en færdig blog. På den måde kan du gå i gang med en opgave ad gangen og sætte flueben ved den, når den er løst. Hvis du gerne vil lave en blog, skal du jo blandt andet både finde på et navn, købe domæne, opsætte et design, lave indhold og meget mere. Så skær dine mål ud i mindre oopgaver og daglige gøremål, så du har lettere ved at gå i gang, og kan starte fra en ende af.
Skab overblik
En god måde at skabe overblik over processen er ved at bruge et projektværktøj. Hvis du har overblik over dine mål og opgaver, bliver det meget lettere at realisere dem. Derfor kan jeg varmt anbefale Asana.com, som er et gratis online projektværktøj.
Med Asana har du et nemt og enkelt overblik over dine projekter og opgaver, og du kan sætte deadlines, markere som løst og sågar invitere samarbejdspartnere og kolleger til programmet, så de også kan blive oprettet til projekterne. Jeg har lavet en videoguide til dig, som hjælper dig i gang med Asana lige her.
Hvilke mål vil du gerne opnå inden for det næste år?
Læs også: 10 tips til at få gang i din nyopstartede virksomhed
Skriv et svar