Sådan opbygger du et professionelt netværk som selvstændig

Sådan opbygger du et professionelt netværk som selvstændigAt have et professionelt netværk er vigtigt, når du er selvstændig, og jeg vil derfor anbefale, at det er en af de ting, du investerer tid i. Et netværk kan anbefale dig til potentielle kunder, fortælle om dig og endda selv blive til dine kunder. Herudover kan du bruge dit netværk til sparring, få gode råd og hjælp.

Tro mig, jeg ved godt, det kan være svært at komme i gang med at opbygge et netværk. Jeg har boet i udlandet i cirka fire år, i tre forskellige byer, så jeg har prøvet at stå i fremmede lande og byer helt uden netværk, men derfor er det altså ikke umuligt at opbygge et.

Læs også: 10 gode råd til dig der vil være selvstændig

Jeg deler her seks tips til, hvordan du kommer i gang med at opbygge et professionelt netværk, når du er selvstændig.

Brug dit personlige netværk

Jeg hører tit fra folk, at de ikke har noget netværk, de kan bruge, og at de ikke kender andre i deres branche. Derfor vil jeg anbefale, at du starter med at bruge dit eksisterende netværk. Fortæl dine venner og din familie, hvad du kan, og hvad din virksomhed går ud på. Dine nærmeste stoler på dig, og vil derfor anbefale dig til deres netværk.

Skab dit eget fællesskab

Da vi boede i Sofia tilbage i 2015 fik jeg idéen til blogfællesskabet Bloggers By Heart. Jeg savnede selv at være en del af et blogfællesskab, men følte ikke, at jeg passede ind i nogle af dem, der eksisterede dengang. I 2016 startede jeg derfor mig eget, og det har ført noget ganske særligt med sig.

Jeg har lært en masse søde og dygtige bloggere at kende, har startet en virksomhed med den ene, fået mange nye kunder derigennem samt lært helt utrolig meget. Så hvis du savner et bestemt fællesskab eller erhvervsnetværk, så start dit eget.

Jeg har også haft succes med at starte forskellige Facebookgrupper. Jeg har blandt andet startet en Facebookgruppe for andre selvstændige i Malmø, hvor jeg bor, hvilket har givet mig en god, fast kunde. Jeg har også lavet en Facebookgruppe for danske kvinder i Malmø, og har fået nye søde bekendtskaber derigennem.

Brug eksisterende Facebookgrupper

Der findes et hav af Facebookgrupper, og højst sandsynligt også nogle der er relevante for din virksomhed. Søg på Facebook efter dit erhverv, interesserer og den slags, og meld dig ind i de Facebookgrupper, du finder interessante. Deltag aktivt i grupperne, del ud af din viden og skab en positiv stemning. Med tiden kan du finde folk i grupperne, du kan mødes med i virkeligheden også, bruge til at sparre med, og måske der også er nogle kunder i blandt.

Tag til kurser, workshops osv.

Tag ud til foredrag, kurser og workshops, som er interessante for dig og din virksomhed. Her møder du andre kursister, som du kan netværke med. Ved at mødes med andre selvstændige, kan I bruge hinanden som samarbejdspartnere. Måske kan deres kunder bruge din service og omvendt.

Iværksætternetværk i din by

Har du tjekket, om der findes et iværksætternetværk i den by, hvor du bor. Jeg er selv med i et start up community i Malmø, og da jeg startede op som selvstændig tilbage i efteråret 2015 gik jeg på iværksætterkursus på Stevns, hvor jeg er opvokset. Her fik jeg også en del kunder, da mange af de andre kursister var nyopstartede selvstændige, der havde brug for en hjemmeside.

Ofte tilbyder kommunen noget for iværksættere, og her er der altså rig mulighed for at møde andre, som du kan netværke og sparre med. Samtidig er der ofte også personale tilknyttet, som kan hjælpe med råd og vejledning om at starte op som selvstændig.

Gør brug af kontorfællesskaber

Som selvstændig kan det godt blive lidt ensomt at sidde derhjemme og arbejde hver dag alene. Derfor anbefaler jeg, at du bliver en del af et kontorfællesskab. Det kan enten være en fast kontorplads, eller måske er du mere til et af de nye koncepter, hvor man har mulighed for at arbejde fra forskellige lokationer i hele landet.

Jeg bruger selv Sp8ces, som tilbyder co-working spaces på restauranter og hoteller rundt i hele Danmark. Det er billigt, hyggeligt og inspirerende at arbejde fra forskellige lokationer, og så er der rig mulighed for at mødes med andre mennesker.

Video om at opbygge et nyt netværk

Jeg har lavet en video, hvor jeg deler nogle af mine erfaringer med, hvordan jeg har opbygget et netværk i Malmø, hvor jeg ikke kendte en eneste, da vi flyttede hertil.

Læs også: 10 tips til at få gang i din nyopstartede virksomhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.