Rejseguide til Stevns – Skøn natur og UNESCO verdensarv

rejseguide til stevns unesco verdensarv

Jeg er født og opvokset på Stevns, og det er et sted, der altid vil have en stor plads i mit hjerte. Jeg har så mange dejlige minder derfra, og jeg elsker hver gang, jeg kommer hjem. Et af de store plusser ved Stevns er de meget skønne naturområder, og lige her har jeg lavet en rejseguide til dig.

Stevns Klint

stevns klint unesco verdensarv
Stevns Klint er på UNESCOs verdensarvsliste, og er helt sikkert et besøg værd. Naturen og udsigten fra klinten er meget smuk, og så er det en del af vores historie. I klinten gemmer der sig nemlig et tyndt lag af Fiskeler, som er fra dengang en asteroide ramte jorden og dinosaurerne uddøde.

Hvis du kan lide at vandre, kan jeg anbefale dig at gå på “Trampestien” langs Stevns Klint. “Trampestien” strækker sig fra Rødvig til Bøgeskoven, og er 22 km. lang. Det meste af ruten går man langs marker og i skøn natur med udsigt udover klinten. Når solen skinner, og himlen er blå, er det virkelig et fantastisk syn.

Stevns Klint Experience

Besøg også det flotte og spændende oplevelsescenter Stevns Klint Experience i Boesdal, hvor små og store kan lære om tiden før, under og efter dinosaurerne uddøde.

Oplevelsescenteret har forskellige interaktive udstillinger, der forklarer og lærer os om historien, der skete for 66 millioner år siden. Du kan også se en flot film om det i stedets biograf – og børnene kan quizze både ude og inde. Udenfor kan de f.eks. gå på jagt efter 10 poster, der kan indløse en lille gave.

Et museum i børnehøjde, der får en stor anbefaling herfra!

Læs mere på stevnsklint.dk

Højerup Gamle Kirke

Højerup Gamle Kirke Stevns
På kanten af Stevns Klint finder du Højerup Gamle Kirke. Herfra kan du nyde den fantastiske udsigt udover Østersøen. Kirken lå oprindeligt et godt stykke fra kanten, men den 16. marts 1928 røg kirkens kor og en del af kirkegården i havet.

Ved Højerup Gamle Kirke finder du også Traktorstedet Højeruplund, hvor du kan købe mad og drikke. Her findes også en lille legeplads.

Der er parkeringsafgift ved Højerup Gamle Kirke. Pengene går til vedligehold af stedet. Læs åbningstider med mere her!

Stevns Fyr

Stevns Fyr

Ved Stevns Fyr er du på det højeste punkt langs klinten. Stevns Fyr var en del af Københavns luftforsvar, og udover at nyde den fantastiske udsigt fra de to fyr, kan du også blive klogere på de to fyrs historie under Den Kolde Krig.

Du finder Stevns Fyr på Fyrvej 2, Tommestrup, 4660 Store Heddinge.

Læs også: Sådan får du en god cykelferie med børn

Holtug Kridtbrud

Holtug Kridtbrud på Stevns

Holtug Kridtbrud er et oplagt sted at tage børnene med. Her kan nemlig både kigges på salamandere, frøer og firben samt fossiler af søpindsvin, blæksprutter og hajer.

Indtil 1972 var Holtug Kridtbrud et aktiv kridtbrud, hvor der blev udvundet kalk og kridt. Nu er det et beskyttet naturområde med både sjældne planter og dyr.

Mandehoved

mandehoved flagbanken stevns

Ved Mandehoved finder du historiske anlæg fra Den Kolde Krig. Du kan også gå op i det gamle radartårn og nyde den smukke udsigt over Øresund. Stedet er perfekt for fuglekiggeri, og så kan du også benytte områdets lejrplads. Her er to bålpladser, og det er gratis at slå telt op på stedet. Der er også adgang til toilet og vand.

Bøgeskoven

gjorslev bøgeskov stevns

I Bøgeskoven kan du tage på skønne skovture, bade fra den lille strand, besøge den lille fiskeri- og lystbådehavn eller nyde et måltid dansk mad på Traktørstedet Gjorslev.

I Bøgeskoven finder du også både Møllesøen og Svanesøen, hvor dyrelivet er rigt. Ved Møllesøen, der har eksisteret siden Middelalderen, er der mange gæs, og Svanesøen, som er en ny sø, har fået sit navn, fordi der er mange svaner, der holder til der.

Rødvig

rødvig strand badehotel

Rødvig er en havneby på Stevns, hvor du også finder en dejlig sandstrand. Her har jeg virkelig brugt mange solskinsdage som barn. På havnen kan der købes fisk, is og andre godter. Du kan med fordel også besøge “Rødvig Badehotel”, der i år er kåret til Danmarks bedste badehotel. På det hyggelige badehotel kan du både overnatte og spise god mad.

Fun fact: Jeg har arbejdet på Rødvig Badehotel som opvasker, rengøringsdame og tjener, da jeg var teenager 😊

Sankt Katharina Kirke

Sankt Katharina Kirke store heddinge

I Sankt Katharina Kirke er jeg døbt og konfirmeret, det samme er min mand, og vi er også blevet viet der ligesom min forældre. Vores søn er også blevet døbt der, og det samme skal vores datter.

Sankt Katharina Kirke ligger i Store Heddinge, og er fra middelalderen. Den er meget særpræget med dens ottekantede skib – vistnok den eneste af sin slags i Danmark.

Danmarks mindste gade

danmarks mindste gade store heddinge

Danmarks mindste gade ligger i Store Heddinge på Stevns, og den måler kun 165 cm. Den er altså en cm. kortere, end jeg er høj.

Danmarks mindste gade har fået navnet Trianglen, og i den orange hjørnebygning holder advokaterne “Advodan” til. Som barn synes jeg, det var vildt sjovt, at gaden var så lille, og jeg er glad for, at den stadig er der den dag i dag.

Lej en cykel

Hvis du synes, det er lidt for langt at gå til de forskellige seværdigheder, kan du nemt komme rundt til de forskellige steder med bil, men du har også mulighed for at leje cykler på Stevns. Læs mere om cykeludlejning på Stevns her.

Planlægger du en tur til naturskønne Stevns?

2 Comments

 1. 20. juni 2020 / 13:50

  Hvor er der altså bare fint!

  • Katrine
   Forfatter
   22. juni 2020 / 10:26

   Ja, der er så skønt på Stevns 🙂
   Skal du holde sommerferie i Danmark i år?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.