Guide til Bornholm – Familieferie på Solskinsøen

guide bornholm familieferie solskinsø

Bornholm er en dejlig ferieø at besøge med familien, og jeg er virkelig imponeret over, hvor meget Bornholm har at byde på.

Bornholm har f.eks. en fantastisk natur og med sine klipper skiller Bornholm sig ud fra resten af Danmark. Jeg elsker de højdeforskelle det giver i både naturen og i de hyggelige byer på solskinsøen.

10 seværdigheder på Bornholm

1. Hammershus

Gå ikke glip af en af Bornholms mest berømte seværdigheder, Hammershus. Hammershus er Nordeuropas største borgruin og bestemt et besøg værd. Især naturen rundt om er fantastisk, og så er her både køer, får og geder. Kig også ind i besøgscentret, hvor I kan blive klogere på Hammershus historie.

hammershus

2. Ekkodalen

“Hvad drikker Møller?” “Øller”, eller den frække: “Hvad gør mors bryster?” “Ryster”. Hehe.

I Ekkodalen må du råbe så højt, du kan, hvilket især var et hit hos vores fem-årige søn. Udover at høre ekko, så er naturen i Almindingen, hvor Ekkodalen ligger, virkelig smuk.

ekkodalen bornholm

3. Døndalen Vandfald

Danmarks højeste vandfald finder du på Bornholm. Det er 20 meter højt og findes i skoven ved Døndalen. Gåturen gennem skoven til vandfaldet er også meget smuk.

døndaeln vandfald bornholm

4. Opalsøen

Opalsøen har fået sit navn pga. det grønne vand i søen. Tidligere fungerede det som stenbrud og i takt med, at granitten blev fjernet, fyldtes hullet op med vand. I dag er det et smukt naturområde med vandreruter, mulighed for klatring og Danmarks længste tovbane.

opalsøen bornholm

5. Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne er op til 20 meter høje klipper med sprækker, “gryder” og grotter, der ligger ved havet. Et meget specielt syn, og jeg kan virkelig anbefale en gåtur her.

helligdomsklipperne bornholm

6. Kultippen

Kultippen er et menneskeskabt landskab ud til kysten ved Hasle, som blev skabt, da man i 1940’erne foretog kulgravning og tømte sand, grus, ler og kulstøv ud over kanten. På den måde ændrede landskabet sig og minder i dag om et månelandskab.

kultippen bornholm

7. Østerlars Kirke

Østerlast Kirke er den største og ældste rundkirke på Bornholm. Der findes også rundkirker i sognene Olsker, Nylarsker og Nyker. Det er specielt at opleve, hvordan en rundkirke er bygget op, og vi talte meget om, hvordan det mon er at være til gudstjeneste i en rund kirke, hvor ikke alle kan se, hvad der foregår. I Østerlars kirke har du også mulighed for at gå op under taget og se det flotte bygningsværk samt nyde udsigten.

østerlars rundkirke bornholm

8. Plankestien i Allinge

Ved Allinge Røgeri finder du en plankesti, der er lagt ovenpå klipperne, så du kommer helt ud at gå i klippelandskabet. En virkelig fin oplevelse.

plankestien allinge bornholm

9. Helleristninger

Ved Madsebakke i Allinge har du muligheder for at opleve helleristninger, der er symboler fra bronzealderen “skåret” ind i klipperne. Man mener, de er lavet for godt og vel 3000 år siden, som en del af mere omfattende ritualer. Helleristningerne ved Madsebakke er Danmarks største koncentration.

helleristninger_madsebakke_bornholm

10. Hvide sandstrande

Bornholm har mange fine sandstrande med krystalklart vand, så der er god mulighed for en strandtur. Vi var især imponeret over Dueodde Strand, hvor I udover at bade også kan besøge Duodde Fyr eller løbe og hoppe i de høje sandklitter.
Se en oversigt over Bornholms bedste strande her

dueodde strand bornholm

Oplevelser særligt for børn på Bornholm

Brændesgårdshaven

Brændesgårdshaven er en hyggelig park fuld af leg for børn. Der er f.eks. hoppeborge, børne-zoo, robåde, legepladser, en svævebane og en junglesti. Der er også et vandland med vandrutsjebaner, så der er rig mulighed for at bruge en hel dag med fart over feltet i Brændesgårdshaven.
Læs mere på braendesgaardshaven.dk

brændesgårdshaven bornholm

brændesgårdshaven bornholm

NaturBornholm

NaturBornholm er et supercool oplevelsescenter med dinosaurer, levende krokodiller, el-biler og meget mere. Her er der rig mulighed for at gå på opdagelse og lære om Bornholms og Danmarks historie helt tilbage til dinosaurernes tid.
Læs mere på naturbornholm.dk

naturbornholm

el-biler naturbornholm

BornPark minigolf

Vi nåede desværre ikke selv at besøge BornPark minigolf, så den må vi have tilgode. BornPark minigolfs 18 huller er formet som nogle af Bornholms seværdigheder, og det ser altså ret sejt ud.
Tjek det ud på bornpark.dk

Værftet i Nexø

På Nexø Havn ligger der et kulturhus med en masse aktiviterer for børn og unge. Her er blandt andet skatepark, legeland og en café. Vi nåede ikke selv herhen, men jeg har fået stedet anbefalet af flere, så tippet er hermed givet videre.
Læs mere på vaerftet.dk

God mad på Bornholm

Her får du Bornholms bedste is

Vinderen i min smagstest af is på Bornholm er Chris & Mario i Gudhjem. Jeg fik også gode is hos Kalas i Sandvig og hos Bornholms ismejeri i Svaneke. Børnenes favorit var en vaffelis med skumfiduser hos Gudhjem Special. Her kan du også bestille en Apollo, der er en halv meter lang vaffelis.

chris og mario is gudhjem bornholm

Næste gang skal jeg også en tur forbi SissIs i Snogebæk, der laver rulleis, som eftersigende skulle smage forrygerende.

Gudhjem special is

Spis fisk på Bornholm

Bornholm er kendt for røgerierne, og der findes rigtig mange af dem. Vi havde en rigtig dejlig oplevelse på Bakkarøgeriet i Øster Sømarken, hvor vi nød en skøn frokost med “Sol over Gudhjem” og fiskefrikadeller. Bakkarøgeriet ligger ved en fin sandstrand, så efter maden havde ungerne en fest på stranden med at soppe.

bakkerøgeriet bornholm sol over gudhjem

Jeg har herudover også hørt rigtig godt om B’s Fiskeværksted på Svaneke Havn og Nordbornholms Røgeri i Allinge, så de står på listen til næste gang.

Er der nogle af tingene, du gerne vil opleve på Bornholm?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.