Skal du have en uddannelse for at være selvstændig?

skal du have en uddannelse for at være selvstændig

Uddannelse. Et emne jeg ofte taler med folk om. Både folk, der er nysgerrige på, hvilken uddannelse jeg har, men også folk, der frygter for, om de er gode nok til at være selvstændige uden en uddannelse. “Jeg kan jo ikke være ekspert, når jeg ikke har en uddannelse”, hører jeg tit kvinder med en iværksætterdrøm sige. Mit svar er enkelt: “Jeg har ingen uddannelse.”

Det sker, at jeg får spørgsmålet, når jeg taler med potentielle kunder, men jeg har aldrig oplevet, at det har været et problem, at jeg ikke har en uddannelse. For selvom jeg ikke har et stykke papir på, hvad jeg kan, så kan jeg jo vise og forklare det.

Jeg siger ikke, at uddannelse ikke er en god ting, men manglende uddannelse behøver ikke være en begrænsning for dig, hvis du ønsker at være selvstændig.

Læs også: 10 gode råd til dig, der vil være selvstændig

Min historie i korte træk

Jeg droppede ud af gymnasiet i 2.g. For det første er jeg ikke glad for at lære ved klassisk tavleundervisning, og for det andet var der en masse personligt rod i mit liv, som gjorde, at mit fravær blev større og større, og jeg kunne ikke tage mig sammen til at passe skolen.

Dengang havde jeg en drøm om at blive journalist, og jeg sendte derfor en uopfordret ansøgning til Vi Unge. For at gøre en lang historie kort, så tilbød de mig et deltidsjob som assistent, og jeg var ellevild.

Jeg blev senere fuldtidsansat som koordinator, og var i alt fire år på henholdsvis Vi Unge, Kig Ind og Bazar. Det var en fantastisk tid, men også overvældende i starten, da jeg var den yngste på redaktionen, ingen erfaring havde, og blev kastet ud i at interviewe kendte, skrive artikler og meget mere.

Efter fire år var det på tide med nye udfordringer. Jeg havde forelsket mig i online verdenen, og ville gerne gå mere i den retning. Så jeg fik et job som online koordinator hos Canal Digital, hvilket jeg var rigtig glad for. Jeg udviklede mig meget her, og fik en mere teknisk viden og forståelse. Den tog jeg med videre til mit job i Bulgarien, hvor jeg arbejdede for en dansk IT-virksomhed i et halvt år.

Tilbage i Danmark igen havde jeg intet job, men arbejdede lidt freelance for virksomheden i Bulgarien. Jeg tog så et iværksætterkursus, og begyndte at lave websites for nogle af de andre deltagere på kurset, og sådan begyndte min karriere som selvstændig.

Bliv ved med at lære

Så som du kan læse, så er jeg selvlært, har taget kurser, og har lært af kolleger, og andre, der har inspireret mig. Den eneste “rigtige” uddannelse, jeg har, er en HF, som jeg læste på VUC ved siden af mit arbejde på Vi Unge.

For mig har en videregående uddannelse ikke været nødvendigt. Jeg har lært ved at prøve mig frem, og jeg har udviklet mig ved at prøve igen og igen. Og det gør jeg stadig! Jeg udfordrer mig selv, jeg øver mig, og jeg vil gerne lære.

En af de vigtigste ting som selvstændig er nemlig aldrig at gå i stå. Du skal fortsætte med at udfordre dig selv, udvikle dig selv og lære. Online verdenen rykker sig konstant, og det er derfor vigtigt, at du aldrig læner dig tilbage, og tænker, at du har styr på det hele. Bliv ved med at følge med tiden, og sørg for at være i konstant udvikling. At være nysgerrig og have lysten til at lære nye ting og blive bedre og bedre er med til at gro din virksomhed.

Vær et skridt foran din målgruppe

Når du skal sælge noget til andre, kræver det egentlig bare at være et skridt foran din målgruppe. De vil kunne lære af dig og bruge din viden, hvis du er et skridt foran dem. Det handler altså om, at du skal være ekspert på et bestemt område samt finde din målgruppe, som du kan hjælpe og fokusere på dem.

For at tage udgangspunkt i mig selv, så begyndte jeg tilbage i 2015 at dele tips og guides til blogging på min daværende blog. Jeg var ikke ekspert i blogging dengang, men jeg blev ved med at lære og prøve ting af, og hver gang jeg lærte noget nyt, så lavede jeg en guide om det på min blog. Den kunne andre så få glæde af, og da de igen og igen så, hvordan jeg delte guides og gode råd, så så de mig som en kæmpe hjælp og en ekspert, da jeg hele tiden var foran dem.

Derfor begyndte bloggere at henvende sig til mig. De ønskede min hjælp til deres blog, og jeg fortsatte med at udvikle og forbedre mig. Det har ført til, at jeg i dag er medejer af blogfællesskabet Bloggers By Heart samt websitet blogguides.dk, hvor vi hjælper bloggere på vej til en professionel blog.

Læs også: Mit vildeste projekt som selvstændig – Bloggers By Heart Premium

Grunden til, at jeg har skrevet dette indlæg, er for at fortælle dig, at når jeg kan, så kan du også. Jeg har ingen uddannelse. Min viden er selvlært, men ved hele tiden at udvikle mig og være et skridt foran min målgruppe har jeg opbygget en virksomhed. Og det kan du også! Det kræver vilje, passion og tro på dig selv, men vejen ligger for dine fødder.

Jeg hepper på dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.