Fem ting du kan forvente at høre som gravid

fem_ting_du_kan_forvente_at_hoere_som_gravid
Gravid uge 33.

Som gravid kan du godt forvente, at folk stiller nogle lidt underlige og personlige spørgsmål, og kommer med nogle kommentarer, som du måske gerne ville have været foruden. Her har jeg samlet fem eksempler på, hvad jeg har hørt.

“Hvor meget har du taget på?” eller “Du er godt nok blevet stor, hva’?”
Det er hel normal etik, at man ikke spørger folk, hvad de vejer, men når du er gravid, kan du altså godt forvente, at du tit vil blive spurgt om, hvor meget du har taget på, eller kommentarer om, hvor stor du dog er blevet. Jeg plejer at svare, at jeg ikke ved, hvad jeg vejer, og at så længe han har det godt i maven, så er jeg egentlig også ligeglad.

“Er du nu også helt sikker?”
At folk sætter spørgsmålstegn ved dine valg er noget, som du godt kan forvente som gravid. “Jamen et enkelt glas vin skader jo ikke” og “Er I sikre på, at I gerne vil vide kønnet?” er eksempler på kommentarer, jeg har fået, hvor folk ikke har været enige i mine valg som gravid. Men tro mig, når man tager en beslutning som gravid, så er den gennemtænkt og overvejet mange gange, og hvis jeg ville have din mening, så havde jeg spurgt dig. Og nej, jeg vil ikke drikke alkohol i min graviditet, heller ikke et enkelt glas, og ja, jeg er lykkelig over, at jeg ved, at det er en dreng, der gemmer sig i min mave.

“Men dengang jeg var gravid…”
Åha, den kære ammestuesnak. Som gravid må du forvente, at folk gerne vil dele deres erfaringer, og tit kan især ældre ikke forstå nutidens gravide, for dengang de var gravide, der var det sådan og sådan. Men tiderne ændrer sig, og tingene skifter, og jeg vil nu hellere lytte til min jordemoder og Sundhedsstyrelsens anbefalinger end på, hvad der var gældende for 50 år siden.

“Det er jo ikke en sygdom…”
Som gravid skal man passe på med at beklage sig, for “det er jo ikke en sygdom”. Og nej, det er korrekt. At være gravid er det mest naturlige i verden, men derfor kan det jo godt føles som om, man er syg. Nogle gravide kaster op i ni måneder, nogle udvikler sukkersyge, og nogle får virkelig ondt i kroppen, mens andre får krampe i benene eller rigtig dårlig mave. Så selvom det ikke er en sygdom at være gravid, så er det altså heller ikke altid en dans på roser!

“Godt det ikke er mig”-kommentaren
Som gravid glæder du dig helt vildt til, at din lille guldklump kommer til verden, og det hele er fuldstændig perfekt, præcis som det er. Alligevel er der en tendens til, at folk kommer med en unødvendig “godt det ikke er mig”-kommentarer. Jeg har blandt andet været ude for, når jeg fortæller, at jeg har termin den 13. januar, at folk siger noget a la: “Det er da godt nok ærgerligt, at det er så tæt på jul”, eller “så må vi håbe, at det ikke bliver nytårsaften”. Jeg har også oplevet, at folk har sagt, at de da helt klart ville være gift, inden de får børn, og om jeg ikke synes, det er ærgerligt, at vi ikke er det…

Det her indlæg skal ikke ses som en sur, løftet pegefinger, for jeg synes, det er så dejligt, at vi har forskellige meninger og holdninger, men jeg synes desværre, at der er mange, der skal blive bedre til at tænke, før de taler.

Har du oplevet andre ting, som burde stå på listen?

♡ Katrine

Læs også: Nej, jeg nyder ikke at være gravid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.