“Du skal prøve at tage en smuttur til Riga, skal du!” Sådan siger dagens gæsteblogger, Sanne, der også er min mor 😉 Sanne elsker at rejse, og herudover er hendes store hobby håndarbejde, hvilket hun blogger en masse om på scrappesanne.dk. Nå, men nu til sagen, min Mutti har lige været en smuttur i Riga (sammen med min far og to venner), og hun skriver om oplevelsen lige her:
Jeg har lige været på en lille miniferie i Riga, og kan med fordel anbefale dig det samme. Jeg oplevede en superren og pæn by, hvor alt var velfungerende – og så til priser, der passer en dansker godt 🙂
Vi boede et par kilometer fra centrum, og nød godt af den daglige gåtur frem og tilbage. Et par aftener tyede vi dog til taxa, som blev den nette sum af mellem 4,5 og 5 EURO, ekskl. drikkepenge. – Husk at give drikkepenge, både når du er på restaurant, og kører med taxa. Det er god kutyme i Riga.
Det kan du se og gøre i Riga
Du kan med fordel starte ferien med at tage “Hop on Hop off-bussen”. Den kører en gang i timen, hvilket også er turens varighed. Hvis du tager både den grønne og blå linje, får du en to timers tur, som giver dig et fantastisk overblik over Riga og dens smukke bygninger. Se ruterne, billetpriser og et udpluk af seværdighederne her.
Chaufføren var så elskværdig at stoppe ved den russisk ortodokse katedral. Vi fik 10 min. til at besøge katedralen og tusind tak for det. Hvilken smuk oplevelse. Hvis du på forhånd ved, du vil besøge katedralen (gør det), så husk tørklæde til kvinderne og lange bukser til herrerne. Bør helt klart respekteres.
Du skal altså også på marked i Riga
Her er der god grund til en stor omgang misundelse. Mine tænder løb i vand, og jeg var fuldstændig benovet over alle de skønne, vidunderlige og smukke råvarer. Totalt i orden sammenlignet med de runkne tomater og vingeskudte agurker vi kan købe i Danmark.
Hvor ville jeg ønske, jeg dagligt kunne foretage mine indkøb her. Overdådigt. Her kan handles alt lige fra friske fisk, frugt og grønt, kød i lange baner, ost, mandler osv.
Uden mad og drikke duer helten ikke
Når du trænger til en pause, så slå dig ned på en af de mange fortovscaféer, og køb dig en hot Riga Balsam. Selvom det er forår, kan den godt associeres til jul. Smager skønt, og så er det efter sigende, den rene medicin. Består af Riga Balsam, solbærsaft, kanel og appelsin.
Riga Balsam er i øvrigt opfundet af en apoteker i 1700-tallet (ca. 1752), og indeholder vistnok 100 forskellige krydderier. Sømændene fik det med på deres togter som medicin. Vil du vide mere om denne historie, og se det gamle apotek, så skal du bare finde gaden ved navn: Kalku iela 10.
Det er en fantastisk butik at komme ind i. Man føler sig hensat til gamle tider og selv personalet er iført tøj fra ”der var engang”. Meget romantisk og udover Riga Balsam i flere varianter, sælger de også hjemmelavet chokolade, varm chokolade m.m. Mums, siger jeg bare!
Husk også, at gå ned i kælderen. Åbningen derned gemmer sig bag bogreolen. Læs mere om stedet her.
Frokost, aftensmad eller blot en øl?
Der er utallige muligheder i Riga, så prøv dig frem. Men snyd ikke dig selv for en tur (eller flere) på Restaurant Folkklubs ALA Pagrabs, som ligger på Peldu iela 19, Centra Rajons. Umiddelbart ser gaden lidt nusset ud, og indgangspartiet er ikke specielt indbydende. Men for pokker, lad dig ikke snyde. Du må virkelig besøge dette sted.
Her er levende musik næsten dagligt, og stemningen var helt i top de to gange, vi besøgte stedet. Supersød, venlig og imødekommende betjening, lækker mad og lokal øl i lange baner – helt nøjagtig 27 af slagsen. Jeg forelskede mig i deres honningøl, som er en dejlig tøsedrik.
Udover den fantastiske atmosfære, er priserne her helt i bund. Fattede næsten ikke regningen, da den kom. Mange liter øl, tre store glas vin, en kæmpe flaske vand, en beerstarter samt fire hovedretter. At betale: kr. 700,00, og det var ikke pr. person, men for os alle fire. Dette gav bestemt anledning til gode drikkepenge, som de virkelig fortjente. I øvrigt tjener en bartender i Riga to Euro i timen!
Da vi havde sundet os ovenpå denne “lille” starter, var det tid til at bestille hovedret. Mine tre medrejsende valgte gullash, som de var vældigt tilfredse med. Personligt valgte jeg en ret, som jeg ikke havde nogen anelse om, hvad var. Det viste sig at være et kg. glaseret svineskank med sauerkraut og kartofler.
Tjeneren lå flad af grin, da han opdagede, at kæmpeportionen var til mig. Kunne selvfølgelig ikke spise op, men hvad jeg smagte var verdensklasse. Så veltillavet og kødet så mørt.
Da stedet er meget populært, er det en rigtig god ide, hvis du bestiller bord hjemmefra. Du får hurtigt svar, hvis du sender de søde mennesker en mail på info@folkklubs.lv. Hvis du vil se mere og eventuelt tjekke deres ugentlige musikprogram ud, så findes den information her.
Vi fandt også en anden middelalderkælder, hvor besøget og turen rundt i gangene i sig selv var en stor oplevelse. Kælderen var holdt i total autentisk middelalderstil med levende lys og personalet iklædt middelalderdragter. Vi følte os nærmest som Robin Hood, Lady Marian og Little John.
Bygningen og omgivelserne taget i betragtning, var det synd og skam, at personalet ikke var specielt servicemindede. De var ikke til at slå et smil af, og man følte, nærmest man kom til besvær. Øv – for var ellers en af de flotteste og hyggeligste restauranter, jeg nogensinde har besøgt. Nå – men det kan jo være, vi bare var uheldige. Anyway – besøg endelig stedet, om ikke andet så for skønhedens skyld 🙂 Se deres hjemmeside her.
Det var så min lille beretning fra en herlig rejseoplevelse i Riga. Jeg ønsker dig en god tur, hvis du også skal afsted.
Mange rejsehilsner fra Sanne.
Skriv et svar